Cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Solution 601/106

Builder
Builder

 Hello,

I am doing a 601/106 solution for a specimen for a tensile test.

I am using Engineering to true conversion for the stress-strain curve.

The curve appears in the attached image. As can be seen, it has a maximum value of…. MPa and at the end the stress value is…. MPa.

When I run the solution, the job finishes at 0.954 sec (the last value would have been 1 sec!, but in the 06 file I do not have any error message. Bellow is a portion of this file:

 

T O T A L   S O L U T I O N   T I M E (SEC) . . . . .    1160.20

 MEMORY USED BY THE SPARSE SOLVER=   21.0mw (  168.1mb)

 TOTAL MEMORY USED BY THE PROGRAM=   36.2mw (  289.3mb)

 Checked in NX Nastran license feature nx_nas_advnlin_dsk.

 *** END SOL 601 ***

 *** ADVANCED NONLINEAR EXIT CODE 30 ***

 *** ISHELL PROGRAM 'NXNA' COMPLETED ***

 ^^^SUCCESFUL COMPLETION OF ADVANCED NONLINEAR MODULE           30

 

As can be seen in the attached image, I have two dead elements.

One of the problems is that the vonMises stress reaches around 570 MPa, while the last stress on the curve is 510 MPa! Is this correct?

On the other hand, for the last step in the analysis, if a choose to average the stresses, I get some strange stress values only on one face of the model (although the model is symmetric). If I choose to not average those “stains” disappear. They appear only in the last step of the  solution (0.954 sec). For previous ones, they do not appear.

Could you please help me to understand what is happening?

Many thanks

Ionut