Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Siemens Valued Contributor Siemens Valued Contributor
Siemens Valued Contributor

Gertjan,

 

To get a better idea of your model, can you do a /List/Model Info and post that. It will say how many of each entity type you have. Do you have a lot of beams and plates with thickness/cross section switched on?

 

Another thing to do is to go to /File/Preferences... and in the graphics tab, set the debug messages to all and switch on Elapsed Time. Rotate you model - a lot of timing information will be sent to the message window. If you can post that too it might help.

 

Beyond those two suggestions, we would need you to file an IR with support and have it sent to Bill in Femap Development. We would need your model file.

 

Bill

Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Siemens Valued Contributor Siemens Valued Contributor
Siemens Valued Contributor

Gertjan,

 

Sorry - one more question - are you rotating with the mouse or with a spaceball?

 

Bill

Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Creator
Creator

Bill,

I am using a mouse only.

The model info is as follows:

List Model Info
Filenames
  Model           Untitled
  Scratch File    C:\Users\gh76662\AppData\Local\Temp\VUAB_TN0013_02_L-OFL_v1_Loop3.scr4
Model Size        933 MBytes
Cache Size        32562 Pages of 4 Blocks each. Max of 206464 Pages.
Memory Status     Total: 32609 MBytes     Available: 26836 MBytes
Last Saved by Serial Number 1130-FX-NT-eda6
                              Min      Max     Number    Next   Active  Color
Coordinate System          10000001 18000001       26        3             60
Point                             1 21797218    60999       26             24
Curve                             1 21797753    65970        5            120
Surface                           4 21796628    18252        1             60
Solid/Volume                      1 21796017    13102        3               
Connector                  17000000 18000004       20        1             14
Region                     17000001 18575001       27        1          20488
Connection Property        17000000 18000005       20        1            110
Text                                                         1            124
Node                       10000340 89000063   851098        1             46
Element                    10001758 89010031   846511        1            124
Material                   10010001 17910001       11        1 17910001    55
Property                   10000001 18975002      633        1            110
Load Set                   13010000 99000008      137        1 17900123      
Constraint Set             10000000 15000200        3        1 10000000      
View                              1        3        2        2               
Group                             1 99999999       52        5 17910000      
Output Set                        1        4        4        5        4      
Output Format                                                1               
Workplane Origin                    X                 Y                 Z
                               2.721183         -1.586394         -2.186036
Workplane Normal                    X                 Y                 Z
                                     0.          0.587336          0.809343
Workplane X Axis                    X                 Y                 Z
                               0.995964         0.0726405        -0.0527148
Snap                          X Spacing         Y Spacing             Angle
                                    1.5               1.5                0.
Model Extents                       X                 Y                 Z
                                 -1.624             -4.75             -4.75
                               25.93771              4.75              4.75
Active Views
                      1

The debugging and timing information during a rotating action is attached.

 

I will file an IR with support.

 

Regards,

Gertjan

Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Creator
Creator

So I found the solution to the slow graphical performance, although I have no idea what may have caused it.

The solution was to delete the group I was hiding from view and recreate it. Now it pans and rotates immediately after I start panning/rotating.

 

Regards,

Gertjan

Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Siemens Valued Contributor Siemens Valued Contributor
Siemens Valued Contributor

Gertjan,

 

 

I am glad you found a workaround to your problem. I did look at the message window text you posted. I could see nothing wrong with most of it (you were getting about 10 frames a second but that was with the error text on which is quite significant performance drag) - for your size model and graphics card is not ridiculous. I saw nothing in your mode infor listing either - it does have over 600 properties so there is a chance that the search buffer depth (on the /File/Preferences... graphics tab - bottom center) might enable improvement by setting to 0 - but this is not applicable if you are using performance graphics.

 

Could you describe the exact UI commands that "deleting the group I was hiding from view and recreate it" involve. There could still be an issue in Femap and if you could file an IR with your model (when it was slow) so we can try and find the probelm.

 

Thanks

 

Bill

Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Creator
Creator

Bill,

 

Sorry for the late reply.

 

I am not using performace graphics, but setting the search buffer depth to 0 did not help.

 

The exact UI commands I used are as follows:

1) Post only the group I want to delete.

2) RMB on that group in the Groups list in the Model Info Pane and selecting delete.

3) Create a new group with the same name as the deleted group and adding the posted nodes and elements.

4) RMB on that group and select Add Related Entities.

 

That's it.

 

I will again inquire with my supervisor if I am allowed to send you the model so I can file an IR.

 

Thanks for your help so far.

 

Regards,

Gertjan

Re: PROBLEM:SLOW GRAPHICAL PERFORMANCE WITH LAGE MODEL

Siemens Valued Contributor Siemens Valued Contributor
Siemens Valued Contributor

Gertjan,

 

I think the only way we can solve this issue is if we have the original model that shows poor performance.

 

Bill