Cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted

[Nastran] Temperature(Material)

Valued Contributor
Valued Contributor

Hello everyone!

I have an annoying problem with my SOL 101 submission on Nastran. I have a model exported from NX12.0.

I apply a temperature on my model's nodes in order to use this temperature to assign to each element the appropriate material values (MATT1 and TABLE).


I applied this temperature with a TEMP,10000 and a TEMPD,10000 in the Bulk Data:

Here is a part of the "Temperature.dat":
TEMP,10000,1207504,25.7538
TEMP,10000,1207505,25.7538
TEMP,10000,1207506,25.9488
TEMP,10000,1207507,25.8922
...

 

I then call the TEMP in the Case with TEMPERATURE(Material)=10000.

Hereinafter is my .bdf:
SOL 101
CEND
ECHO = NONE
LOAD = 50000
SPC = 1000
TEMPERATURE(MATERIAL)= 10000

SUBCASE 1
TITLE=L1-EFFORTS
SUBTITLE=L1-EFFORTS
MPCFORCES(PRINT)=5

BEGIN BULK
PARAM POST -1
PARAM GRDPNT 0
PARAM PRTMAXIM YES
$
INCLUDE '../../01_FEM/FEM.dat'
INCLUDE '../../01_FEM/01_AERO_LOADS/Temperature.dat'
INCLUDE '../../01_FEM/01_AERO_LOADS/Force.dat'
INCLUDE '../../01_FEM/02_BOUNDARY_CONDITIONS/Boundary_Conditions.dat'


$ Pressure
LOAD, 50000, 1.3, 0.1, 1


The problem is that there is an error in the F06:

*** USER FATAL MESSAGE 2044 (TA1)
UNDEFINED TEMPERATURE SET 10000

 

I don't understand where is the problem... It should work!

Does someone have any clue on where the problem is pls?

Thank you!

 

Sara.

2 REPLIES

Re: [Nastran] Temperature(Material)

Siemens Phenom Siemens Phenom
Siemens Phenom

Do you have a full .log & .f06 file? Are you sure it actually found the include file and processed it?

 

Look for warnings about not being able to find the include file. Do a full bulk data echo to verify that the TEMP cards were actually imported, recognized and processed.

 

Re: [Nastran] Temperature(Material)

Valued Contributor
Valued Contributor

Hello JimB!

 

As you suggested, I've checked the .log and indeed it does not read the "temperature.dat" include.

 

The reason is that in the include just before, "FEM.dat", I forgot an "ENDDATA" . The Bulk was ending just after the FEM include and therefore the includes defined afterward were not read.

 

The model is runing now.

 

Thank you for your help!