Cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem with adapter in millturn

Solution Partner Creator Solution Partner Creator
Solution Partner Creator

Hello everyone,

I'm working on the millturn machine on fanuc controller. I have builded kinematics and it works good. I have problem only if I want to add an adapter to mill from the forehead. The problem lies on the wrong correction of the tool (see pic.1). 

 

1.PNG

 

I add, that I change vectors in CSE DisplaceOrigins by the H99, because its the one pocket once with adapter or without. The zero without tool correction is OK, like on the pic.2.

 

2.PNG

 

I try get the head vector changing by read the kinematic chain in CSE (G37), but the tool correction is always wrong with the same value.

When I enter in MachineToolBuilder and click on the adapter, then tool correction is OK (pic.3) but orientation of whole kinematic is incorrect, for ex. pic.4 (inversion angle C and other problem with drilling cycles).

 

3.PNG

 

 

4.PNG

 

 

Can anyone know what's goin on in this problem? When I add adapter my postprocessor output wrong values? Why?

The adapter in always in the same position, it is not angled.

5 REPLIES 5

Re: Problem with adapter in millturn

Siemens Phenom Siemens Phenom
Siemens Phenom

Hello,

 

could you share how the ONT and KIM looks like with the adapter?

 

Please have a look into the method GMe_SetToolLengthCorrection, this might be have a special case for the adapter assigning the values of LQZ length to the appropriate geo axis.

Another alternative could be to introduce a new transformaiton for the adapter head part only.

 

Thomas Schulz
Siemens PLM
Manufacturing Engineering Software

Re: Problem with adapter in millturn

Solution Partner Creator Solution Partner Creator
Solution Partner Creator

Hi,

Thanks for reply. I attach pics. with kinematic chain in machine and in adapter only. 

 

Oprawka.PNG

 

 

This is only in adapter part. 


opr.PNG

 

I try create new transformation, but without results Smiley Sad

For transformation I set name HEAD, and activate it with G37.

tr.PNG

 


trans.PNG

 

Maybe I do something wrong, but I don't know what... 

I can show GMe_SetToolLengthCorrection where I assign H99 to adapter correction, but the results is always the same wrong numbers in LQZ.

set.PNG

 

I try with variable #4111 and without, but it did not give any effect. 

 

 

Best regards, Jack

 

Re: Problem with adapter in millturn

Siemens Phenom Siemens Phenom
Siemens Phenom

Hello Jack,

 

all that looks not bad, but hard to say where the problem is.

 

Are the transformation not working as expected with correct correction values

or

are the values from getL/Q/Z Correction are not correct?

 

 

 

Thomas Schulz
Siemens PLM
Manufacturing Engineering Software

Re: Problem with adapter in millturn

Solution Partner Creator Solution Partner Creator
Solution Partner Creator
The values from get L/Q/Z correction are wrong. Like I attach pics above in topic, when I double click on the Oprawka_sprint in kinematic chain, the value of L/Q/Z are correct, but the rest of machine kinematic is crushed. The problem is with the device, the correction values is very strange...

Head transformation works fine, but with this values is also incorrect.

Re: Problem with adapter in millturn

Siemens Phenom Siemens Phenom
Siemens Phenom

One question is you have two option how to handle the offsets.

1. Both (from the adapter + tool) in one transformation $TOOL
    You may need to assign the values e.g. L to a different geo axis
    In this case it is important to check what is the active tool (getCurrentTool(Spindle))
   this should be the name of the adapter. check tool change subprogram.

2. two individual transformations.
   one for the tool in $TOOL
   and one for the adapter - in that case it is need to work with getHeadCorrection()

 

Thomas Schulz
Siemens PLM
Manufacturing Engineering Software

Learn online





Solution Information