Cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Pioneer
Pioneer

Hey there,

I discovered a strange behaviour in 14.2 different to 14.1:

 

My model has an AssemblyStation which first has to delete the content on the transporter and then put another MU on it.

In 14.1 this worked perfectly fine with following EntranceControl (setProctime is a method that sets the ProcTime dependant on the variant of MU):

if @.empty
	@.move
else
	@.cont.delete
	?.setProctime
	
end

The problem now is, that this method does not even start. Before I get following error:

 

error.jpg

 

After I click Yes or No the entrance control method starts. But this is obviously too late.

I checked the box "before actions" in controls and unchecked the box "automatic processing".

 

Opening the same model in 14.1 works perfectly fine.

 

Is this a bug or do I have to consider another thing?

10 REPLIES

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Phenom
Phenom

it's not a bug but message

 

informing you, that no Mu could be loaded

 

onto the transporter due to not enough  capacity.

 

One reason could be , that the part on the transporter 

 

is still on the transporter.

 

Try and see what happens, if you switch to the

 

assembly mode "delete Mus"

 

 

 

 

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Pioneer
Pioneer

As I said, the same model works in 14.1 without any changes.

 

The major question is: Why does the station assemble parts before the entrance control?

 

I changed it to Delete MUs but then multiple MUs get deleted from th conveyor during the proctime. It should only be 1

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Siemens Pioneer Siemens Pioneer
Siemens Pioneer
It's not that it begins the assembly action before the entrance control. Since you have ticked the box "Before actions" the entrance control will trigger before the assembly action. The problem is that when the part enters the stations it checks that it will be able to be loaded even before the entrance control. In this case it can't, since you are trying to load a second part onto a container that can only hold one. So you have to either increase the container size or select "delete MUs" in the assembly station

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Phenom
Phenom

As you have aready noticed,

 

v14.1 and v14.2 behave differently in this case- for what ever reason.

 

I guess in v14.2 the assembly station does not assemble before -

 

but checks the required capacity to load /assemble the parts.

 

In any case if you want to continue in v14.2 you have to modify

 

the assembly mode to "delete MUs".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Pioneer
Pioneer

Ok thanks for your replies.

 

I changed it to Delete MUs but then multiple MUs get deleted from th conveyor during the proctime. It should only be 1.

 

Changing capacity of the Transporter is working. 

However, i don't understand why this has been changed.

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Siemens Pioneer Siemens Pioneer
Siemens Pioneer

From what I can tell it only deletes the one MU that is already loaded onto the container when it enters the assembly station. However, the container doesn't seem to exit the station afterwards.

 

Try and replace the code for the AP_190 entrance control with this one:

 

var AP:=?
var PredMain:=?.Pred(1)
var PredAssy:=?.Pred(2)
var Succ:=?.Succ

if @.empty = False
@.cont.delete
?.setProctime
end
@.move

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Phenom
Phenom

@MarcusA 

 

for alignment:

 

the different behaviour between v14.1 and v14.2 , @bugger  posted,

 

is reproducible. ( run attached model with v14.1 and v14.2).

 

Therefore buggers question, why ?,is legitimate.

 Unbenannt.PNG

 

 

 

 

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Siemens Pioneer Siemens Pioneer
Siemens Pioneer
@simulator

Yes, I see the problem now. It seems very strange, and I now agree that it might actually be a bug. I looked through the documentation for all patches and hotfixes for both 14.1 and 14.2, but none of them mentioned anything similar. But as I mentioned earlier, the only differences between 14.1 and 14.2 seems to be that in 14.2 the execution follows:
check for room --> run entry method --> assemble parts
while 14.1 does things in the order:
run entry method --> check for room --> assemble parts

14.2 seems like the more logical way to do it, but it's strange that there are no patch notes describing the change.

Re: Bug in PlanSim 14.2? EntranceControl AssemblyStation

Pioneer
Pioneer

so my special case is solved: I increased capacity of the conveyor.

 

But physically this is not true. At this point everything seems ok with this workaround. I hope that it won't cause something in th further process.

 

@MarcusA : I did exactly the same thing but didn't find anything in the changelog.