Easy 3D printing from Solid Edge

by Siemens Genius Siemens Genius ‎02-01-2016 10:55 AM - edited ‎02-02-2016 05:47 PM (3,408 Views)

In Solid Edge ST7 we added a new command “Print using Microsoft 3D Builder” – a direct way to output a Solid Edge part or assembly model to a 3D Printer - but this may have been overlooked by some of our users.

 

I think now is a good time to take fresh look at Microsoft's 3D Builder App – Microsoft have added many new capabilities in the latest release (you can download it free from the Windows App store and it runs on Windows 8, 8.1 or 10) and it is supported by many hardware manufacturers. You can visit www.microsoft.com/3d for the latest on 3D builder capabilities and a much expanded list of their hardware partners.

 

You can also watch this short video to see how easy it is to send your Solid Edge model to 3D builder and prepare it for printing. One of the great new features is that If you don’t have a 3D Printer you can send your model directly to a production company who will quote you for printing your model in different materials – and send it to you within a few hours!

 

I am interested to know if you are using “Print to Microsoft 3D Builder”, and if you have experience of using any of these internet based suppliers to print your models.

 

Comments
by Solution Partner Creator Solution Partner Creator
on ‎02-02-2016 04:58 PM

Hi David

 

thanks for pointing this command out

 

But

 

I don't see it listed in my ST8, in par psm or asm

 

I've done a command search and the command is listed but greyed out

 

please let us know whats going on

 

using version 108.00.04.005 x64

by Esteemed Contributor
‎02-02-2016 05:22 PM - edited ‎02-02-2016 05:23 PM

Hi @TM,

 

I see it on my system.....mind you I have'nt used it. You need to have a model open for it to be available.

If anyone has a surplus 3D printer, feel free to send it my way!  Robot wink

 

by Solution Partner Creator Solution Partner Creator
on ‎02-02-2016 05:25 PM

thanks Sean

 

I might have done something to hide it

 

btw my machine is Windows7 perhaps that's the cause

by Siemens Genius Siemens Genius
on ‎02-02-2016 05:30 PM

Hello @TM,

have you loaded the 3D Builder app from the Windows store?

 

There is a link in the blog post - Solid Edge does check if this is there before enabling the command...

 

Dave

by Solution Partner Creator Solution Partner Creator
on ‎02-02-2016 05:32 PM

thanks Dave, that's it

 

you need Windows 10 to get the app, then SE recognises it.

 

cheers guys

by Siemens Genius Siemens Genius
‎02-02-2016 05:45 PM - edited ‎02-02-2016 05:48 PM

@TM

oh yes - I see you are running Windows 7 - it needs Windows 8, 8.1 or 10 - I added this info to the original blog post

 

Dave

by Solution Partner Creator Solution Partner Creator
‎02-02-2016 06:23 PM - edited ‎02-02-2016 07:02 PM

Oops sorry Dave, that'll teach me to scan email Man Embarassed

 

 also

 

I had to reinstall ST8 after installing the app and apply the latest MP for it to work

Labels