ST9 - CPU usage before opening files

Solution Partner Phenom Solution Partner Phenom
Solution Partner Phenom

Hi Edgers,

I want to ask you with ST9 loaded: I noticed when I launch SE, SE process takes 15-25% of my CPU (one logic core is on 100%). When I open any 3D part and do nothing, SE process on CPU drops to 0%. When I close this part, again SE process takes 20% of CPU resources. See pics below.

 

Is it only on my machine?

Thanks for info.

 

Ota

 

 

ST9 - standby (no file open):

ST9_StandbyST9_Standby

ST9 File is opened:

ST9_FileST9_File

12 REPLIES

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Esteemed Contributor
Esteemed Contributor

@ota_poul2 Not seeing that here.  0% with no files opened and 0% with files opened.  Only time it goes up is during the file open or close process.


Thanks,
Ken

Production: ST9 MP7
Testing: ST10

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Solution Partner Phenom Solution Partner Phenom
Solution Partner Phenom
Hi Ken,
thanks for information.
Maybe it is related to upgrade from W7 to W10. I did only upgrade, not clean install. On W7 I did not notice this behavior in ST9. However I reinstalled ST9 after upgrading OS.
I will investigate this further.

Ota

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Solution Partner Phenom Solution Partner Phenom
Solution Partner Phenom

Hi,

for those who cares, I found a little bit more about my problem.

When ST9 is open and menu "Information" (Help, etc.) is up, the CPU is almost on 0% usage of Edge.exe process.

When I switch to "Open" or other menu, CPU usage of Edge.exe process is 15-20%. When I swith back to "Information" menu, CPU drops to 0%

 

Please, can anybody with ST9 test this?

Ota

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Legend
Legend

Hi,

 

ST9 and Windows 10 Pro here. CPU usage is close to zero all the time when Solid Edge is idle, no matter what menu or toolbar is open. CPU usage rises only if I'm opening a part.

 

Dell Precision 7510

i7-6820HQ

Quadro M2000M

16 Gb RAM

512+256Gb SSD

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Solution Partner Valued Contributor Solution Partner Valued Contributor
Solution Partner Valued Contributor

Hi Ota,
I can confirm the similar behaviour.

I'm running ST9 on updated Win10 from Win7

 

ST9 - standby (no file open)

SE_ST9_01.png

 

ST9 - file open:

 

SE_ST9_02.png

Michal Mikulášek
PLM Systems Sales Representative @ HSIcom

Using CAD since May 2014

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Solution Partner Phenom Solution Partner Phenom
Solution Partner Phenom

So, maybe this behavior is only on Czech version on ST9...

 

Ota

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Community Manager Community Manager
Community Manager

I will ask somebody to try this in the office on ST9 Czech next week.

Stay tuned...but I have never seen language specific memory issues.

Laura

SE Release Manager

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Community Manager Community Manager
Community Manager

One of my coworkers installed Czech ST9 on her Win 10 machine and compared memory usage to her English Win 10 system.  She did not see any spikes on the “no file open” state – near zero usage (.5%) switching between backstage menus, settling back to zero usage within a second or two, only spiking a bit on file open or close. 

 

We wanted to report back...

 

Good luck!

Laura

 

Re: ST9 - CPU usage before opening files

Solution Partner Phenom Solution Partner Phenom
Solution Partner Phenom

Hello Laura,

thank you for testing this issue.

It seems this is isolated issue. Today I tested it on another machine where W7 (Czech) was upgraded to W10 (Czech). ST9 (Czech) works lika a charm without significant CPU usage on "Open" or other menu.

 

So I think this is probably related to something in OS, not directly SE fault.

 

Ota